bwd2015

Brandwondendag 2015 in Burgers Zoo


Speciaal voor iedereen met brandwonden, organiseren we zaterdag 7 november 2015 de Brandwondendag in Burgers’ Zoo, te Arnhem. Een brandwondenongeval treft het hele gezin, daarom zijn ouders, broertjes en zusjes ook van harte welkom! Dit is dé dag om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Een dag voor jong en oud; waar je ervaringen kunt delen en energie kunt opdoen. Kom jij ook? Meld je aan  door hier te klikken of op de foto.

 

 

Zaterdag 7 november 2015 organiseren we samen met de Brandwonden Stichting en de Vereniging van Mensen met Brandwonden de Nationale Brandwondendag. De Nationale Brandwondendag is er voor iedereen met brandwondenlittekens. Jong en oud. Het is een dag om lotgenoten te ontmoeten, om te leren van professionals en om je te laten inspireren door ervaringsdeskundigen.

Direct aanmelden

Er zijn verschillende programma’s voor kinderen en volwassenen:

Dagprogramma kinderen 09:30 – 15:00
Kinderen van 3 tot en met 17 jaar hebben een onvergetelijke dag in het dierenpark. Uiterlijk om 10.00 uur vertrekken de kinderen in groepjes onder deskundige begeleiding naar het dierenpark. Voor ieder kind maken we een polsbandje met telefoonnummer, een lunchpakketje en tussendoortjes. Vanaf 15.00 uur komen de kinderen terug en sluiten we de dag gezamenlijk af.

Alle kinderen zijn welkom: kinderen met brandwonden, hun broers, zussen en kinderen van ouders met brandwonden. Helaas is er geen ruimte om neefjes, nichtjes, vriendjes of vriendinnetjes mee te nemen.

Dagprogramma volwassenen
Om 09:30 word je verwelkomd met een drankje en iets lekkers in het Safari Meeting Centre. Nadat de kinderen zijn vertrokken naar het dierenpark, start het programma voor de volwassenen.

09:30   Ontvangst met koffie en thee (foyer)
10:00   Kinderen vertrekken naar het park
10:30   Opening en welkom (auditorium)
11:00   Eerste ronde gespreksgroepen en workshops
12:30   Lunch (foyer)
13:30   Tweede ronde gespreksgroepen en workshops
15:00   Kinderen komen terug uit het park
15:30   Gezamenlijke afsluiting en mogelijkheid om het park in te gaan
16:30   Einde programma

Gespreksgroepen en workshops
Zowel in de ochtend als in de middag bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een gespreksgroep of workshop. Er worden vier gespreksgroepen en twee workshops georganiseerd.

Gespreksgroep 1: Lotgenotencontact voor en door mensen met brandwonden
De littekens van een verbranding kunnen een behoorlijke invloed hebben op jouw leven. Vaak ben je de enige in je omgeving. Erover praten is lastig. Er is wel begrip, maar écht begrijpen wat het voor iemand betekent, is voor buitenstaanders moeilijk. Het is daarom fijn om te praten met mensen die dezelfde ervaring hebben. Ze herkennen gevoelens als verdriet, schaamte of schuld. Ze hebben antwoorden op jouw vragen en jij misschien op die van hen.

Gespreksgroep 2: Ouder(s) van kinderen met brandwonden
Het brandwondenongeval van een kind is voor ouders zeer ingrijpend. Het lange medische traject dat je met je kind door moet, de zorgen over de toekomst van jouw kind en het zien van zijn of haar littekens. Over deze zeer emotionele ervaringen wordt in deze groep gesproken.

Gespreksgroep 3: Gezinsleden en/of partners van mensen met brandwonden
Een brandwondenongeval heeft direct invloed op de omgeving van de persoon met brandwonden. Voor broers, zussen, kinderen en partners spelen brandwonden vaak een grote rol. Met lotgenoten kun je praten over hoe je hiermee omgaat en wat het voor jou betekent. Hoe beïnvloeden de gevolgen van een brandwondenongeval het gezin en de relatie?

Gespreksgroep 4: Mensen met littekens door Necrotiserende fasciitis
Deze gespreksgroep is bestemd voor mensen met littekens na het doormaken van Necrotiserende fasciitis. Ook gezinsleden en partners zijn van harte welkom. Dit ziektebeeld, gepaard gaande met infectie van huid en onderliggende weefsels, kan tot ernstige huiddefecten leiden. De behandeling is intensief en vindt vaak plaats in een brandwondencentrum. Hoewel de oorzaak anders is dan bij brandwonden, zijn de littekens en het vervolg van het behandelingstraject vergelijkbaar.

Workshop 1: Ontwikkelingen in de zorg
De zorg is continu in beweging en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. In het Verenigingsblad ‘Infocus’ en op de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting schrijven wij hier regelmatig over. De Brandwondendag biedt een mooi podium om een aantal interessante ontwikkelingen eens wat uitgebreider te bespreken en vragen van deelnemers te beantwoorden. Tijdens de workshop ‘Ontwikkelingen in de zorg’ zullen o.a. een onderzoekster/plastisch chirurg, een ervaringsdeskundige met huidtherapie en een jurist nader ingaan op de ontwikkelingen in het betreffende vakgebied.

Workshop 2: Mindfulness
Vrolijker door het leven, minder stress ervaren, leren waar je grenzen liggen. Jezelf leren accepteren en een gelukkiger mens worden, simpelweg door alles met meer aandacht te doen. Dat klinkt idealistisch, maar trainers Annemieke den Dulk en Carin Sievers weten dat het mogelijk is. Ook mensen met brandwondenlittekens kunnen volgens de trainers door mindfulness beter leren omgaan met stress als gevolg van het brandwondenongeval. In de workshop kun je kennismaken met deze vorm van aandachttraining. Je krijgt heldere uitleg en er worden eenvoudige en praktische oefeningen gedaan. Zo kun je de effecten van mindfulness ervaren en beoordelen of het wat voor jou kan zijn.

Overige activiteiten

Beautyplein
Loop ook eens binnen bij het Beautyplein voor een kleuranalyse of make-upadvies en laat na afloop een mooie portretfoto maken!

Brandwonden Café: Gezellig samen zijn
Misschien heb je geen behoefte om deel te nemen aan een gespreksgroep of workshop. Wij nodigen je dan graag uit om binnen te lopen in het ‘Brandwonden Café’. In een ongedwongen sfeer kun je daar genieten van een kopje koffie en in gesprek komen met andere deelnemers.

Kosten
De Brandwondendag wordt mogelijk gemaakt door sponsoren en donaties van particulieren en bedrijven. Voor een compleet verzorgd dagprogramma inclusief eten, drinken en uitrijmunt, vragen we een kleine onkostenvergoeding. 1 persoon: € 12,50 | 2 personen: € 25,- | Gezin: € 25,-. De betaling vindt plaats via een machtiging tijdens uw inschrijving.

Vervoer en locatie
Burgers’ Zoo beschikt over een groot parkeerterrein naast de hoofdingang. Aan het einde van de dag ontvang je van ons een uitrijmunt. Vanaf het treinstation Arnhem ben je met stadsbus 3 in 16 minuten bij Burgers’ Zoo.

Burgers’ Zoo
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem

Vragen over de Brandwondendag?
Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.

Klik hier om je in te schrijven