Agenda

Kinderweek 2015

van 3 mei 2015 tot 8 mei 2015

Tienerweek 2015

van 23 mei 2015 tot 28 mei 2015

Jongerenweek 2015

van 28 juni 2015 tot 2 juli 2015

volg ons ook op:

Logo K&B
Logo CBF

Kinderkamp 2002

Voor het negende kinderkamp van de stichting Kind en Brandwond was het Woldhuis in Apeldoorn omgetoverd tot een circus.

Circus Rapeldono had artiesten tekort, maar gelukkig wilden de 31 deelnemers van het kinderkamp graag meewerken om op 3 mei toch een echte voorstelling te kunnen geven.

Het weer zat deze keer een beetje tegen: het was koud, maar gelukkig regende het over het algemeen alleen 's nachts. Veertien Vrijwilligers waren in januari al begonnen met de voorbereidingen en kwamen op zaterdag 27 april bij elkaar in Apeldoorn om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten en het circus in te richten.

Op zondag werden 31 kinderen van acht tot en met twaalf jaar met hun ouders, boertjes, zusjes en soms ook opa’s en oma’s door de circusartiesten en zelfs een leeuw en een beer ontvangen.
De meeste moeders werden meteen aan het werk gezet om de bedden op te maken. Sommigen hadden zo als acrobaat bij het circus kunnen komen, als je zag welke capriolen soms nodig waren om bij de bovenbedden te komen.

Toen alle wegbrengers weer naar huis waren vertrokken, werd het tijd om met elkaar kennis te maken. Met een aantal spelletjes lukte dat aardig, maar het was wel moeilijk om op de eerste dag alle namen te onthouden. Zondagavond werd er een circusgeluidenspel in het bos gehouden, waarbij sommigen toch wel medelijden hadden met een ‘verkouden zeehond.’

Op maandag werden de verhoudingen in het circus bepaald door middel van een soort levend stratego, ook dit natuurlijk in circusstijl. ‘s Middags met de bus naar het tropische zwembad in Putten. Dit is niet voor alle kinderen even gemakkelijk, maar het werd toch een spetterende middag, zeker als er leiding in het water was. ‘s Avonds werden er allerlei circusattributen gemaakt, zoals hoepels, rolplanken en jongleerringen.

Op dinsdag was het koninginnedag. 's Morgens bleven we met een spelprogramma op het terrein. ‘s Middags moesten tijdens een vossenjacht alle circusartiesten gezocht worden in het centrum van Apeldoorn.
Dat was niet eenvoudig omdat er ook een straatartiestenfestival gehouden werd!
Bovendien waren de meeste vossen voor de kinderen onbekenden.
Sommige vossen wisten zich goed te verstoppen door aansluiting te zoeken bij de straatartiesten of een haast professionele act op te voeren.

Dinsdagavond, na een uitgebreide pannenkoekenmaaltijd was het tijd voor het kampvuur. Ook voor dit onderdeel moeten sommige kinderen echt wel enige angst overwinnen. Maar na een voorbereiding van hout sprokkelen en een instructie hoe een kampvuur moet worden opgebouwd werd het een hele gezellige avond.

De volgende dag bracht Cliniclown Ollie het circus een bezoek. Hij deed mee met de verschillende opdrachten en gaf ‘s middags een voorstelling. Iedereen kreeg ook een koker met jongleerballen. Er werd heel veel geoefend en de meesten merkten de volgende dag spieren op die kennelijk niet dagelijks gebruikt worden. ‘s Avonds was iedereen moe en gingen we lekker video kijken.

Donderdag kwamen er instructeurs van kindercircus Santelli uit Groningen.
Na een korte show konden de kinderen zelf aan de slag.

Eerst om de spieren een beetje los te maken een limbodans en daarna oefenen als acrobaat of jongleur.

Hele menselijke torens werden gebouwd en overal vlogen ringen, diabolo’s, bordjes en knotsen door de lucht.
Veel aantrekkingskracht hadden de loopballen, rolplanken en de éénwielfiets.

Donderdagavond was alweer de laatste avond en dus tijd voor de bonte avond. Muziek, zang, dans, goochelaars en moppentappers kwamen op het toneel en na afloop was er nog disco.

Dan alweer de laatste dag. Al je spullen bij elkaar zoeken, nog een repetitie voor de circusvoorstelling en nog een laatste partijtje trefballen. Na het eten op de uitkijk naar de ouders en dan met elkaar de vele foto’s bekijken.


En dan is het zover. We hebben met elkaar een daverende circusvoorstelling in elkaar gezet en de ouders keken met bewondering naar de prestaties van hun kinderen. In een kamplied werden door de leiding de bijzondere gebeurtenissen van de week bezongen en daarna was het echt tijd om afscheid te nemen. Sommigen vertrokken met tranen in hun ogen, na een bijzondere week, waarin je kinderen zag groeien en nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Dit zijn onvergetelijke ervaringen, die niet mogelijk zijn zonder de enorme inzet van een veertiental vrijwilligers en de financiële steun van onze donateurs.

Daniëlle van der Linden en Ella van Unen